13 oktober 1944

Bommenwerpers!!! Opeens kwamen er weer vliegtuigen over. Een geweldig geloei. We renden een huis binnen en ik keek achterom en zag een regen van zwarte dingen. Opeens een klap en het regende kalk en allerlei ander spul. Ons hele hoofd zat vol. Ik dacht dat die bommen in het Soesterkwartier gevallen waren. Toen ik buiten kwam zag ik dat de bom nog geen tien meter van ons af gevallen was toen we nog in dat huis zaten. Ik was erg benieuwd hoe het thuis was. En daarom zijn we maar naar huis gegaan ondanks alle luchtalarm, want er waren nog veel meer bommen gevallen. Ik schatte zo’n vijftien. Thuis was het vreselijk. Mama was al druk aan het ruimen, zag ik. Toen ik in huis kwam begonnen ze nog eens te schieten ook. Ik vond een scherf, die zo heet was, dat ik hem bijna niet vast kon houden. Toen het luchtalarm veilig was gegeven liepen alle mensen door de straat. Ik hoorde dat in de Paulus Buyslaan een huis getroffen is. De familie zit in de kelder begraven.

Bep van den Born (13 jaar)

 

Foto 1: Soesterweg 366 en naburige woningen na het bombardement van 13 oktober 1944. (fotograaf onbekend / Archief Eemland)

Foto 2: Op een foto van de Engelse Luchtmacht RAF uit maart 1945 staan alle plekken aangegeven waar bommen zijn gevallen (RAF / Archief Eemland)